• Veiligheidsfolie

Glaswerk zien we overal. In kantoren, scholen, woningen en overheidsgebouwen wordt er steeds meer gebruik van gemaakt. Zelfs volledige wanden worden vervaardigd uit glas omdat dit een mooie uitstraling geeft en bovendien zorgt voor veel lichtinval. Het staat heel mooi, maar brengt ook een aantal gevolgen met zich mee. Zoveel glaswerk betekent namelijk dat er nieuwe risico’s ontstaan.

Het glas kan op verschillende manieren kapot gaan met alle gevolgen van dien. Gelukkig is daar een uitstekende oplossing voor. Met veiligheidsfolie voor ramen bescherm je iedereen in één keer tegen een heel scala aan risico’s. We vertellen je dan ook graag alles over de voordelen van veiligheidsfolie voor gebouwen.

Voordelen van veiligheidsfolie

Het feit dat veiligheidsfolie er voor zorgt dat een stuk glas niet in ontelbaar veel stukjes uiteenvalt resulteert in een mooi aantal voordelen. De belangrijkste voordelen hebben we hieronder op een rijtje gezet en lichten we graag kort toe.

✅ Doorvalbeveiliging;

✅ Inbraakvertraging;

✅ Explosiebeveiliging;

✅ Privacy bevorderend;

✅ UV Filter.

#1 Doorvalbeveiliging

Gebouw raamfolie zorgt er voor dat glas tot wel 20 keer zo sterk wordt. Hierdoor wordt het zelfs mogelijk om volledig tegen een ruit te vallen zonder er doorheen te gaan. Dit noemen we doorvalbeveiliging.

In het Bouwbesluit 2012 is opgenomen dat er een goede afscheiding moet zijn vanaf de vloer tot aan een hoogte van ongeveer 1,20 meter, wanneer de afstand naar de grond aan de andere kant groter is dan 1 meter. Oftewel, op de eerste verdieping van een pand zal een glaswand alleen vaak niet voldoen aan deze eis.

Met veiligheidsfolie zal het wel glas breken bij een val, maar blijft het toch op zijn plek zitten waardoor je er niet doorheen kunt vallen en ook geen rondvliegende glasscherven hebt. In dat geval voldoet het dus wel aan de eis.

#2 Inbraakvertraging

Een tweede voordeel van veiligheidsfolie voor ramen is dat het helpt om inbrekers buiten de deur te houden. Een ruit zonder folie kan door een inbreker binnen enkele seconden doorgebroken worden, maar met folie is dit een flinke klus en kan het wel een minuut kosten.

Dat lijkt kort, maar dit zorgt er voor dat de inbreker wellicht misschien al de aftocht blaast, of dat in ieder geval het alarm al een minuut lang afgaat voordat de inbreker het pand kan betreden.

#3 Explosiebeveiliging

Niet alle veiligheidsfolies zijn bestand tegen de druk van explosies, waardoor de ruit bij een stevige ontploffing niet persé in het kozijn zal blijven zitten. Wel zorgt de folie er voor dat er geen gevaarlijke scherven in het rond vliegen.

Bepaalde veiligheidsfolies zijn specifiek gemaakt om ook explosies te kunnen verdragen. Dit wordt gedaan door extra polyesterlagen toe te voegen.

Nu maakt u thuis niet zo vaak explosies mee, maar in bijvoorbeeld de petrochemische industrie levert dit een belangrijke hoeveelheid extra veiligheid met zich mee.

#4 Privacy bevorderend

Hoewel veiligheidsfolie vaak in transparante vorm wordt aangebracht zijn er ook versies beschikbaar met een tint. Hierdoor is het niet meer mogelijk om van buiten naar binnen te kijken.

Dit heeft een positieve invloed op de privacy en biedt daarnaast extra veiligheid.

Wanneer een kwaadwillend persoon of inbreker bijvoorbeeld niet kan zien wie of wat er in de ruimte is zullen zij er minder snel voor kiezen om het pand te betreden.

#5 UV Filter

In veel gevallen zit er in veiligheidsfolie voor gebouwen ook een UV filter.

Deze filtert de schadelijke blauwe UV straling van zonlicht en zorgt er op die manier voor dat het interieur minder snel verkleurt.

Hoe werkt veiligheidsfolie?

Veiligheidsfolie voor panden draagt veel verschillende namen. Soms wordt het bijvoorbeeld ook scherfbindende folie of inbraak vertragende folie genoemd. Hoewel dit verwarrend kan zijn heeft dit een vrij logische reden. Dergelijke folies zijn namelijk multifunctioneel.

Ze hebben in de regel een hoofdfunctie waarvoor ze ontwikkeld zijn en dragen tegelijkertijd enkele andere eigenschappen met zich mee.

Hoe dat werkt? Veiligheidsfolie voor huizen wordt in de meeste gevallen vervaardigd uit een of meerdere laagjes polyester. Met een sterke plaklijm wordt dit dan op ruiten geplakt.

Wanneer de ruit breekt omdat er iemand tegenaan valt, het probeert kapot te maken of zelfs wanneer er een explosie plaatsvind in de nabije omgeving, versplintert uiteraard het glas.

Zonder folie zou dit betekenen dat er overal gevaarlijke scherven liggen. Een risico en daarnaast ook nog eens een flinke klus om op te ruimen.

Maar, wanneer er dus veiligheidsfolie op die ruiten zit, houdt dit alle scherven bij elkaar. Het glas is kapot maar blijft wel op zijn plek zitten.

Dit is de voornaamste reden dat men veiligheidsfolie laat aanbrengen.

Veiligheidsfolie laten aanbrengen

Veiligheidsfolie voor huizen, kantoren en panden heeft zoals u kon lezen veel voordelen.

We zien dat bijvoorbeeld verzorgingstehuizen en kinderdagverblijven erg blij zijn met de doorvalbeveiliging.

De Ramentinter heeft voor iedere ruit en wens een geschikte folie. We adviseren, leveren en monteren deze op een professionele manier.

Zou u ook graag een veiligheidsfolie laten aanbrengen op uw ruiten? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder met al uw vragen.